Jdi na obsah Jdi na menu
 


.... antická klimatizace ....

30. 7. 2023
Antická klimatizace inspiruje současnou architekturu, je efektivnější než dnešní výkonná elektronika

ZEMĚ Prodeje klimatizací jdou nahoru, problém s horkem přitom jen odsouvají z interiérů ven a svou spotřebou elektřiny ještě přikládají do ohně. Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) už dnes tvoří jejich spotřeba pětinu z celkové spotřeby budov a do roku 2050 se má jejich počet ztrojnásobit, takže si ze sítě vezmu energie jako dnes Čína a Indie dohromady. Přitom chlazení domů bylo potřeba a taky existovalo už tisíce let před vynálezem elektřiny. 

Jedno z nejteplejších měst na světě Jazd v íránské poušti je zapsané na seznamu UNESCO krom jiného proto, že jde o živý názorný příklad, jak přežít na poušti díky inteligentnímu využití dostupných i když omezených možností. Aktuálně se tam teploty pohybují nad 40°C a rozhodně nejde o krátkodobý výkyv. Historicky se tam dá přežívat zejména v bioklimatické architektuře, jež využívá pasivního chlazení lapači větru zvanými badgirs. Různě vysoké věže s otvory v horní části místní střešní krajině bezesporu dominují.      
Zdroj: Federico Minelli/ICHTHO-Cultural

Lapač větru důmyslně využívá několika fyzikálních zákonů. Jeho otvory jsou natočeny podle místního proudění vzduchu tak, aby vpouštěly čerstvý vzduch do budovy. Ten, protože je chladnější, klesá dolů a vytlačuje horký nahoru. Vzdušné proudění kolem vpustí na lapačích navíc vytváří uvnitř podtlak, který dále podporuje vysávání horka z interiéru opačnou stranou lapače ven. Uvnitř věže jsou přepážky rozdělující vpusť od výdechu a filtry pro zachycení prachu a nečistot. Funguje to už tisíce let, zcela bez použití elektrické energie.  

O vynález lapačů větru se přou spolu s Íránem ještě Egypt a Indie, faktem je, že nejde o jediný způsob, jak efektivně a udržitelně zchladit obydlí. Dalším způsobem je využití centrálních zelených nádvoří s vodou a zastíněním. Během dne působí zeleň, voda a stínění, že se na dvorku udržuje chladnější vzduch. Místnosti budovy jsou otevřené právě do dvora, takže odtud studený vzduch přímo vysávají. Ten horký naopak uniká na dvorek a stoupá nahoru pryč.  

Zdroj: Habibeh Madjdabadi Architecture Studio

Staré, ale prověřené mechanismy nebyly zcela zapomenuty a v dnešní době se jim dostává stále větší pozornosti. Princip lapačů větru se dlouhodobě využívá třeba na lodích v podobě vzdušníků - ohnutých trychtýřů, které vhání vzduch do podpalubí. Reflektovat jej začala i současná architektura. Íránské studio Habibeh Madjdabadi navrhlo moderní badgir pro muzeum moderního umění ve Spojených arabských emirátech. Na trhu dokonce existují nejrůznější komerční modely k umístění na střechu, jako prodává firma Monodraught. Princip lapače větru taky odjakživa využívají termiti při stavbě svých sídlišť - nadzemní část není nic jiného než hmyzí badgir. Využití tradičního historického stavitelského mechanismu v tomto případě dává větší smysl, než výkonná elektronika, pod kterou si pak v létě můžete vysedět chřipku.