Jdi na obsah Jdi na menu
 


.... Česká republika ....

23. 7. 2016

Země byly od středověku do roku 1948 nejvyšší samosprávné celky, na které se území dnešní České republiky (Česka) členilo. V historické literatuře se o těchto celcích často hovoří jako o historických zemích. Tyto celky také tvořily od roku 1348 do roku 1918 jádro zemí Koruny české. Související termín "České země" pak představuje souhrnné označení Českého království, Markrabství moravského a pozdějšího Vévodství slezského, v dnešní době souhrnné označení Čech, Moravy a Českého... Slezska.
Čechy (latinsky Bohemia, německy Böhmen, polsky Czechy) jsou jedna ze tří historických zemí České republiky. Kořen slova Čech pravděpodobně odpovídá významu člověk. Latinský ekvivalent Bohemia, původně Boiohaemum, jenž časem ovlivnil i názvy v jiných jazycích, je odvozen od keltského kmene Bojů, kteří na tomto území žili od 4. do 1. století př. n. l.
Morava (latinsky Moravia, německy Mähren, polsky Morawy) je jedna ze tří historických zemí České republiky. V minulosti tvořila centrum rozlehlé středoevropské říše, byť většinou ve vazalském postavení vůči Frankům, a vedle Bulharské říše a Kyjevské Rusi jeden z nejstarších slovanských států – Velkomoravskou říši (latinsky Moravia Magna).
České Slezsko, v rámci československého a českého kontextu obvykle označované jen jako Slezsko, v letech 1918 až 1992 označované též jako Československé Slezsko, v době německé okupace (1938–1945) také Sudetské Slezsko, představuje jihovýchodní část Slezska, náležející k České republice, v jejímž rámci tvoří severovýchod jejího území.

 

small_coat_of_arms_of_the_czech_republic_svg.png

 

120px-moravia_svg.png

 

100px-silesia_svg.png

 

k-001.jpg

 

brno-001.jpg

 

ceske-budejovice-001.jpg

 

jihlava.png

Jihlava

 

karlovy-vary-001.jpg

 

liberec.png

Liberec

 

nradec-kralove.jpg

Hradec Králové

 

olomouc.png

Olomouc

 

ostrava.png

Ostrava

 

pardubice-001.jpg

 

plzen-001.jpg

 

usti-nad-001.jpg

 

zlin-001.jpg