Jdi na obsah Jdi na menu
 


.... stromy mají city ....

13. 3. 2022

Studie zjistila, že stromy mají city, vytvářejí přátelství a starají se jeden o druhého . Je vědecky dokázáno, že stromy mají více inteligence, než bychom si kdy uměli představit. Dokáží cítit bolest a projevují různé druhy emocí jako například strach. Mají rádi společnost jiných stromů a upřednostňují dělat si věci pomalu. Toto je jen několik zjištění Petra Wohllebena ohledně stromů. Petr je německý výzkumník, který se nejenže rád obklopuje stromy, ale celý svůj život zasvětil jejich studiu.
Jak uvádí:
„Mezi stromy ve skutečnosti existují přátelství. Dokážou vytvářet vazbu jako lidské páry, kdy se jeden o druhého vzorně starají. Stromy dokážou cítit emoce.
Zjištění vědců z Dánska
Stromům se líbí stát blízko u sebe a hýčkat se. Milují společnost. Dokážou cítit bolest a projevovat emoce. A nejen to. Stromy mají něco, co se podobá tlukotu srdce. Dr. Andras Zlinszky z dánské univerzity v Aarhusu použil laserovou skenovací techniku, aby změřil přesnou polohu větví a listů 22 druhů stromů a keřů. Loni publikoval svá zjištění o nečekaných, ale výrazných cyklech pohybů stromů. Vědci zjistili, že některé stromy během noci několikrát svěšují a zvedají své větve při procesu distribuce vody a sacharidů, což je obdobné lidskému tlukotu srdce. „Předtím jsme zaznamenali neznámé periodické pohyby, a to až do délky 1 cm během dvouhodinového až šestihodinového cyklu,“ uvádí Zlinszky. „Pohyby jsou zřejmě spojeny s tlakem vody v rostlinách, což v podstatě znamená, že stromy pumpují vodu. Transport vody není pouze jednoduchý stálý tok, jak jsme si dosud mysleli.“Některé stromy během noci svěsí své větve až o úctyhodných 10 cm a při východu slunce je znovu zvednou. Tento proces je extrémně pomalý a jemný. „Doposud jsme se domnívali, že to dělají jen některé druhy stromů. Nyní zjišťujeme, že je to mezi stromy rozšířené mnohem více,“ dodává Zlinsky. Je to nejvíce zřetelné u některých druhů, jako např. magnolie (Magnolia grandiflora), která prochází cykly přizpůsobování větví, což poukazuje na změny tlaku vody, a tedy k jejímu pumpování během noci.
Závěr:
Určitě jste už slyšeli o léčebné technice takzvaného objímání stromů. Říká se, že několikaminutovým objímáním stromu dokážete přijmout jeho léčivou energii. Pokud nevěříte, vyzkoušejte si to. Za vyzkoušení nic nedáte! Jsme si jisti, že se pak budete cítit mnohem lépe a zdravěji než předtím.